Bruxelles nous appartient

Luister naar de wereld

WWW.ECOUTERLEMONDE.NET  

Luister naar de wereld wil de productie van klank en het beluisteren ervan promoten via verschillende evenementen zoals tentoonstellingen, installaties, workshops, seminaries, conferenties enz... Die als zoveel gelegenheden kunnen worden beschouwd om het luisteren onder de meest diverse vormen samen te brengen: van levensfragmenten naar kennis en poëzie. Chronologische stappen van het project:

26.05.18 Lancering van het platform en de geluidsbibliotheek ECOUTER LE MONDE in het Conservatorium B. Marcello in Venetië.

Februari 2018: Samen met kunstacademies uit Afrika en Europa werd een wedstrijd georganiseerd om het visueel te maken voor de geluidswerken die in het kader van het project werden geproduceerd.

Oktober 2017: DE ANDER BELUISTEREN – Atelier in Caxia do Sul, Brazilië (Monica Fantini / Eliana Rela / Xabier Erkizi / Lorena Rocca /Michele Mainardi).

Mei 2017: LUISTEREN OM TE INFORMEREN. Zes studenten van de school E-jicom in Dakar experimenteren een andere manier om informatie over migratie door te geven (Monica Fantini / Michel Créïs / Tidiane Sy).

April 2017: LUISTEREN OM TE COMPONEREN (Monica Fantini / Conservatorio M. Beneditto) en DE TIJD BELUISTEREN (BNA-BBOT / Conservatorio B. Marcello / Monica Fantini )

01.04.17 - 29.04.17 : Radio-serie BELUISTER BRUSSEL (Monica Fantini / BNA-BBOT)

04.02.17 : Openbare beluistering A ROOM FOR LOST&FOUNDED VOICES (RFI / C.Rault / BNA-BBOT + 8 inwoners van Brussel)

31.01.17 - 03.02.17 : Atelier ZWERFWOORDEN. Uitvoering van 4 radiostukken door 8 inwoners met verschillende profielen. (RFI / C.Rault / BNA-BBOT + 8 inwoners van Brussel). Verslag.

03 - 06.10.16 : Seminarie voor de lancering van het project in het Europees huis in Parijs waarvoor de verschillende partners en experts werden samengebracht. (RFI / BNA-BBOT / E-JICOM / CONSERVATORIO M. BENEDITTO / ATELIER DU BRUIT)

Luister naar de wereld is een project voor geluidscreatie ondersteund door een internationaal netwerk van culturele actoren (RFI (Parijs), BNA-BBOT (uw bode, Brussel), E-Jicom (Dakar), het Conservatorium voor muziek Benedetto Marcello (Venetië) en het atelier du Bruit (Parijs)). Haar doel is het uitvinden van een innovatief digitaal platform om via geluid de diversiteit en rijkdom van steden over de hele wereld te doen ontdekken. Via deze unieke zintuiglijke ervaring is het idee om verder de aard en de zin van het gehoor te verkennen en te ontwikkelen.

We zijn inderdaad gewend om naar de wereld te kijken, minder om ernaar te luisteren.

Nochtans zijn het geroep van verkopers op een markt in Dakar, het gegil van kinderen op een plein in Parijs, de zangen van de Yangon Pagoda in Rangoon, het getoeter en de muziek in de straten van Delhi, de middernachtslagen door de klokken van het San Marcoplein in Venetië of de sfeer op het Vosseplein in Brussel, nog sterker dan beelden om ons dagelijks leven te vertellen of suggereren.

De wereld beluisteren is medegefinancierd door het programma Europe Creative van de Europese Unie.

Tumblr

UE ELM RFI