Bruxelles nous appartient

Verhalen van het ‘grotteke’ van Jette

Het zal je misschien wat verbazen maar te midden van het stadsgewoel vind je in Jette een Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot, een oase van rust met bijhorende tuin en een rustieke kapel.

Verstopt achter een omheining in de Leopold I-straat ligt een domein met een geschiedenis. Opgericht in 1915 moest deze replica van de Franse Lourdesgrot in volle oorlogsperiode soelaas bieden aan families wiens zonen, broers en geliefden aan het front vochten of gesneuveld waren. Mensen zochten er samen troost voor het ongeluk dat de Eerste Wereldoorlog hen bracht. In heel Europa verschenen destijds replica’s van de grot uit het Franse Lourdes waar Maria in 1858 naar verluid aan Bernadette was verschenen. Het verhaal leidde tot een heuse Mariacultus die in de twintigste eeuw haar hoogtepunt bereikte.

Meer dan honderd jaar later staat de Lourdesgrot in Jette er nog steeds en hoewel religieus van oorsprong heeft dit oord ook een culturele betekenis gekregen. Voor heel wat Brusselaars is het een plaats van herinnering geworden, een plek die ze als kind bezochten met familie of waar persoonlijke ervaringen een plaats kregen. Mensen bouwden er een band mee op, hoorden erover vertellen, het nestelde zich in het collectieve geheugen en het domein kreeg doorheen de tijd de sympathieke roepnaam ‘grotteke’. Tot op de dag van vandaag blijven de bezoekers er terugkomen. Sommigen om hun geloof te belijden, anderen om even stil te staan in hun leven. Maar evengoed genieten mensen er gewoon van een rustig moment. Want gelegen naast een drukke straat lijkt de tijd op het domein een beetje te vertragen. De Onze-Lieve-Vrouwe Lourdesgrot van Jette is vandaag de dag uitgegroeid tot een uniek stukje erfgoed, geapprecieerd door een brede en diverse gemeenschap. Want niet alleen oudere inwoners vinden hun weg naar het grotteke. Ook nieuwkomers uit de uithoeken van de wereld vinden hun weg, zowel jong als oud.

De vzw van de Lourdesgrot gaat daarom samen met het gemeenschapscentrum Essegem , de Erfgoedcel Brussel (VGC) en Brussel Nous Appartient/Brussel Behoort Ons Toe op zoek naar deze oude en nieuwe verhalen. Dankzij de steun van de gemeente Jette kunnen we nu aan de slag.

Ben je benieuwd hoe het grotteke er vroeger uitzag? Tik dan de term ‘lourdes’ in op de website www.erfgoedbankbrussel.be en het verleden komt weer tot leven!