Bruxelles nous appartient

Denkbeeldige wijken n.3

De Vogelzangwijk zoals ze soms is, misschien was of zou kunnen zijn 

Voor de derde editie vestigde het project Denkbeeldige Wijken zich in de Vogelzangwijk in Sint-Pieters-Woluwe. De Vogelzangwijk telt een twintigtal straten, bijna allemaal met een vogelnaam. De geluiden die men hoort zijn niet erg menselijk: vliegtuigen, grasmaaiers, motoren, vossen, bellen, waterkokers, snoeischaren, vogels en radio’s achter de ramen.

Gedurende 1 jaar heeft BNA-BBOT door middel van workshops, geluidsinterviews en onverwachte ontmoetingen de buurt gedocumenteerd over haar verleden, heden en toekomst.

(Her)ontdek de in het groen gevestigde Vogelzangwijk vlak naast het park van Woluwe, dankzij een veelvoud aan geluiden!

 

Uit dit proces zijn 3 geluidscreaties ontstaan:

1—Porte-à-porte sonore is een muzikale compositie door Jonathan Frigeri en Maxime Lacome. De compositie bestaat geheel uit huishoudelijke geluiden bij de bewoners verzameld.

2—Scharen & Snavels is een geluidswandeling die een poëtisch portret van de buurt schetst dat men, alleen of met meerdere, kan beluisteren via een koptelefoon tijdens een wandeling door specifieke straten van de buurt. Woorden van buurtbewoners en voorbijgangers, soundscapes, gelach en liedjes ... zijn de ingrediënten die deze sociaal-artistieke en participatieve creatie samenstellen.

3— De geluidsnestjes, ontworpen door kunstenaar Yvon Machin, die in elke straat met een vogelnaam hangen. De zang van de genoemde vogel is er te horen, maar ook immitaties door de bewoners van de buurt.

 

Het project werd in samenwerking met Gemeenschapscentrum Kontaktontwikkeld.


Contact

any@bna-bbot.be

02 223 21 51